Tree House
       
     
 The focus of the two-storey foyer is an open tread walnut staircase with a stainless steel and glass guard. The main staircase is perched on a cantilevered platform which is used as a bench for seating at the front entrance.
       
     
FOYER_2_opt.jpg
       
     
 The floor to ceiling glass provides a beautiful view of the forest canopy below and the lake beyond from the family room. The expansive two two-tiered terrace is accessed through patio doors.
       
     
 The U-shaped basement staircase winds around a walnut “block” which houses coats and shoes accessed from three floor levels. Two coat closets are accessed from the first floor, a large shoe closet from the mezzanine garage level and an additional shoe and coat closet from the basement level.
       
     
 Lowering the floor of the sunken living and dining area separates the formal and informal areas while providing a higher ceiling. The fireplace is clad in Carrara marble. Walnut, Carrara marble and white Corian are consistent finishes that provide a cohesive flow throughout the house. 
       
     
 The sunken dining and living areas are distinct spaces from the family room and open kitchen.
       
     
 The walnut pantry features an illuminated alcove and concealed pull-out wine storage. 
       
     
 The walnut and white  Corian  kitchen overlooks the family room with ravine and lake views. A window that runs the full length of the sink counter sits on the counter bathing the kitchen with natural light.
       
     
 The cylinder shaped sink and faucet is by  Aquabrass  and adds an interesting compact form to this small powder room.
       
     
 The master bedroom and private terrace have a view over the forest to Lake Ontario. An open entryway to the ensuite is along the glass wall.
       
     
 A Carrara marble-clad wall framing the  Caicos  egg-shaped bathtub by AquaBrass is the vista from one of the master bedroom entrances.
       
     
 The Master bathroom enjoys heated marble-clad floors. The vanity, featuring a recessed double  Ove  sink by Wetsyle is clad in  Corian  on all sides, visually appears as a floating block. The bathtub, shower and toilet (tucked behind the vanity wall) all enjoy a lake view
       
     
 The toilet alcove with a lake view is tucked behind the vanity wall in order to afford privacy. The vanity block cantilevers past this partition to lengthen the counter without extending the mirrored wall which would have visually enclosed the space.
       
     
Front Façade—Before
       
     
Front Façade—After
       
     
 A glass addition to the entryway physically and visually expands the foyer, providing extra space for the custom staircase.
       
     
Rear Façade—Before
       
     
Rear Façade—After
       
     
back-6_shopped_opt.jpg
       
     
Tree House
       
     
Tree House

Located at the tree canopy level of a sloping ravine, this modern open floor plan addition and remodel enjoys a magnificent view of Lake Ontario above the trees. The original house containing three kitchens and a disproportionately small second floor was completely gutted. In order to add space for a bedroom and bathroom on the second floor, without exceeding the maximum area permitted by the zoning by-law, a section of the first floor was removed. The sum of the added and subtracted floor areas maintain the required square footage of the original house.

We are proud to have this house featured in the magazine,Toronto Home

Thank you to Larry Arnal, Jocelyn Mongroo and Rusty Anfang for the photography.

Staging by Mari Blair and Sharon Bowering (master bedroom and ensuite bathroom).

 The focus of the two-storey foyer is an open tread walnut staircase with a stainless steel and glass guard. The main staircase is perched on a cantilevered platform which is used as a bench for seating at the front entrance.
       
     

The focus of the two-storey foyer is an open tread walnut staircase with a stainless steel and glass guard. The main staircase is perched on a cantilevered platform which is used as a bench for seating at the front entrance.

FOYER_2_opt.jpg
       
     
 The floor to ceiling glass provides a beautiful view of the forest canopy below and the lake beyond from the family room. The expansive two two-tiered terrace is accessed through patio doors.
       
     

The floor to ceiling glass provides a beautiful view of the forest canopy below and the lake beyond from the family room. The expansive two two-tiered terrace is accessed through patio doors.

 The U-shaped basement staircase winds around a walnut “block” which houses coats and shoes accessed from three floor levels. Two coat closets are accessed from the first floor, a large shoe closet from the mezzanine garage level and an additional shoe and coat closet from the basement level.
       
     

The U-shaped basement staircase winds around a walnut “block” which houses coats and shoes accessed from three floor levels. Two coat closets are accessed from the first floor, a large shoe closet from the mezzanine garage level and an additional shoe and coat closet from the basement level.

 Lowering the floor of the sunken living and dining area separates the formal and informal areas while providing a higher ceiling. The fireplace is clad in Carrara marble. Walnut, Carrara marble and white Corian are consistent finishes that provide a cohesive flow throughout the house. 
       
     

Lowering the floor of the sunken living and dining area separates the formal and informal areas while providing a higher ceiling. The fireplace is clad in Carrara marble. Walnut, Carrara marble and white Corian are consistent finishes that provide a cohesive flow throughout the house. 

 The sunken dining and living areas are distinct spaces from the family room and open kitchen.
       
     

The sunken dining and living areas are distinct spaces from the family room and open kitchen.

 The walnut pantry features an illuminated alcove and concealed pull-out wine storage. 
       
     

The walnut pantry features an illuminated alcove and concealed pull-out wine storage. 

 The walnut and white  Corian  kitchen overlooks the family room with ravine and lake views. A window that runs the full length of the sink counter sits on the counter bathing the kitchen with natural light.
       
     

The walnut and white Corian kitchen overlooks the family room with ravine and lake views. A window that runs the full length of the sink counter sits on the counter bathing the kitchen with natural light.

 The cylinder shaped sink and faucet is by  Aquabrass  and adds an interesting compact form to this small powder room.
       
     

The cylinder shaped sink and faucet is by Aquabrass and adds an interesting compact form to this small powder room.

 The master bedroom and private terrace have a view over the forest to Lake Ontario. An open entryway to the ensuite is along the glass wall.
       
     

The master bedroom and private terrace have a view over the forest to Lake Ontario. An open entryway to the ensuite is along the glass wall.

 A Carrara marble-clad wall framing the  Caicos  egg-shaped bathtub by AquaBrass is the vista from one of the master bedroom entrances.
       
     

A Carrara marble-clad wall framing the Caicos egg-shaped bathtub by AquaBrass is the vista from one of the master bedroom entrances.

 The Master bathroom enjoys heated marble-clad floors. The vanity, featuring a recessed double  Ove  sink by Wetsyle is clad in  Corian  on all sides, visually appears as a floating block. The bathtub, shower and toilet (tucked behind the vanity wall) all enjoy a lake view
       
     

The Master bathroom enjoys heated marble-clad floors. The vanity, featuring a recessed double Ove sink by Wetsyle is clad in Corian on all sides, visually appears as a floating block. The bathtub, shower and toilet (tucked behind the vanity wall) all enjoy a lake view

 The toilet alcove with a lake view is tucked behind the vanity wall in order to afford privacy. The vanity block cantilevers past this partition to lengthen the counter without extending the mirrored wall which would have visually enclosed the space.
       
     

The toilet alcove with a lake view is tucked behind the vanity wall in order to afford privacy. The vanity block cantilevers past this partition to lengthen the counter without extending the mirrored wall which would have visually enclosed the space.

Front Façade—Before
       
     
Front Façade—Before
Front Façade—After
       
     
Front Façade—After

The original dated quasi-Spanish style façade was modernized with a small glass addition, providing extra space for the custom staircase.

 A glass addition to the entryway physically and visually expands the foyer, providing extra space for the custom staircase.
       
     

A glass addition to the entryway physically and visually expands the foyer, providing extra space for the custom staircase.

Rear Façade—Before
       
     
Rear Façade—Before
Rear Façade—After
       
     
Rear Façade—After

The home is designed to integrate with its natural environment. Large tiered terraces on each level cascade down the ravine providing multiple levels of outdoor space to enjoy views.

back-6_shopped_opt.jpg