Remodel of a Wychwood Semi-detached house
       
     
Front façade—before
       
     
Front façade—after
       
     
 The master bedroom cantilevers out over the deck that leads down to the garden and main dining patio. The cantilever permits a larger bedroom and houses recessed light fixtures to illuminate the deck. Clerestory windows in the bedroom permit more light while providing privacy. A serving ledge that screens the barbeque is integrated with the deck.
       
     
  The kitchen, open to the living area ,  is screened from the dining room by an open shelving unit. The absence of traditional upper cabinets maintains the minimalist aesthetic.
       
     
 A glass guard visually opens up the staircases allowing light to penetrate. The open shelving unit screens the kitchen from the dining room.
       
     
 The skylight illuminates the stairs and brings additional light to the study that is open to the staircase. A glass insert provides detail for the drywall stair guard.
       
     
benson_bedroom.jpg
       
     
Remodel of a Wychwood Semi-detached house
       
     
Remodel of a Wychwood Semi-detached house

As new construction is not always possible in an urban setting, more Torontonians are remodeling and building additions to their existing houses. The façade of this semi-detached house was drastically transformed in this modern remodel. The interior was converted to an open plan and a two-storey addition was constructed at the rear.

Floor planning and architectural design by Zaxis Modern. Kitchen plan by Zaxis Modern. (formerly Z Axis Design).

Kitchen cabinet design and finishes by Shirley Meisels.

Front façade—before
       
     
Front façade—before

The enclosed porch of this semi-detached house in Toronto’s west end prevented light from penetrating through the small window into the dining area beyond.

Front façade—after
       
     
Front façade—after

Removing the porch enclosure and installing a large window allows sunlight to pour in. The door canopy and privacy screen provides shelter at the entrance. A glass guard on the front deck visually lightens the deck and permits views.

Wood details mixed with stucco give warmth to the clean lines of the facade. A large front window let’s in the sunlight providing a welcome change from the dark interiors of the original house. A wood screen with canopy provides some privacy and rain protection at the front entrance.

 The master bedroom cantilevers out over the deck that leads down to the garden and main dining patio. The cantilever permits a larger bedroom and houses recessed light fixtures to illuminate the deck. Clerestory windows in the bedroom permit more light while providing privacy. A serving ledge that screens the barbeque is integrated with the deck.
       
     

The master bedroom cantilevers out over the deck that leads down to the garden and main dining patio. The cantilever permits a larger bedroom and houses recessed light fixtures to illuminate the deck. Clerestory windows in the bedroom permit more light while providing privacy. A serving ledge that screens the barbeque is integrated with the deck.

  The kitchen, open to the living area ,  is screened from the dining room by an open shelving unit. The absence of traditional upper cabinets maintains the minimalist aesthetic.
       
     

The kitchen, open to the living area, is screened from the dining room by an open shelving unit. The absence of traditional upper cabinets maintains the minimalist aesthetic.

 A glass guard visually opens up the staircases allowing light to penetrate. The open shelving unit screens the kitchen from the dining room.
       
     

A glass guard visually opens up the staircases allowing light to penetrate. The open shelving unit screens the kitchen from the dining room.

 The skylight illuminates the stairs and brings additional light to the study that is open to the staircase. A glass insert provides detail for the drywall stair guard.
       
     

The skylight illuminates the stairs and brings additional light to the study that is open to the staircase. A glass insert provides detail for the drywall stair guard.

benson_bedroom.jpg
       
     
benson_bedroom.jpg

The clerestory window in the bedroom facing the street permits natural light without sacrificing privacy.